In een uiterste poging beter te gaan biljarten en omdat mijn vrouw al jaren zegt dat ik een andere bril moet nemen en voordat Jan Rozendal zei dat dit Sartre brilletje echt niet meer kon, ben ik naar de opticien gegaan. Niet meer Frans Hetzelfde. Dus gingen we weer naar Hans ….

Natuurlijk eerst even bij de concurrentie geneusd. Mens wat een opties om uit te kiezen. Gratis tweede bril, of gratis varifocale glazen, of gratis ontspiegelde glazen, of inclusief meekleurende glazen. Prijsverschillen, zeer uiteenlopend aanbod aan monturen. ’t Duizelde me even. Een hypotheek kies je makkelijker. Ik deed hetzelfde als jaren terug: naar Hans …

“Wanneer was u voor het laatst hier? Dit vragen we in verband met de vergoeding van de zorgverzekeraar.” Nou zeker langer dan twee jaar geleden.” De computer geeft het antwoord. “Dat was in 2010 meneer.” In 5 minuten koos ik twee brillen. Waarvan een zonder rand. Twee glazen met een neusbruggetje zeg maar. “Die is wel kwetsbaarder meneer. Daar moet u echt niet op gaan zitten.” Dat was ik niet van plan. De huidige bril daar ben ik zes keer op gaan staan, dus dat zitten is het probleem niet. Maar met die tweede bril er bij moet het lukken.

Zaterdagmiddag, ik had een biljartpartij afgesproken. Net nog 20 minuten over om mijn ogen te laten meten. Nou goedemorgen dat duurde 45 minuten. Mijn ogen waren iets, maar niet veel achteruitgegaan. Sferisch is het 0.50 en 0.25. Cilindrisch 1.50 en 1.25. Ik krijg een hele uitleg over oogbolling horizontaal en verticaal. Ik neem mee dat het kwa sfeer wel goed zit bij mij.

Bij het kiezen van de lenzen moet ik de kleine letters voorlezen. Dat lukt ook nog. “U ziet 150% meneer.” Nou denk ik weleens meer dat ik meer zie dan een ander, maar dit is toch wel sterk. Zou ik ook meer oplossingen zien aan het biljart? Of zijn daar ook grijze hersencellen extra voor nodig? En vooral het gebruik en de training daarvan?

Eerder nam ik de gewone varifocus basis lenzen. Nu word me duidelijk dat je daarmee alleen midden rechtvoor een smal blikveld hebt waar je het scherp ziet. maar daarbuiten neem je het al snel vager waar. Hoe duurder je varifocus glazen, hoe beter je zicht in de breedte en kort voor je aan de onderkant. Als ik nou de beste varifocus glazen neem gaat dan de serie americaine beter lukken?

Boven de oude, daaronder de nieuwe brillen

Ik krijg nog even de offerte te zien. Daar staat een woord dat me over de streep haalt:

Dikteoptimalisatie

Nooit meer te dun of te dik spelen. Ik ben om. Kost wat maar dan heb je wat.

bestelling bril

Lees onderaan: Dikteoptimalisatie

“Wilt u de brillen ook twee jaar verzekeren? Voor 45 euro. Tegen schade, diefstal, vallen, er op gaan staan, zitten …” Doet u maar, dan zit ik goed.

Achteraf had je beter een biljartbril kunnen kopen zult u zeggen. Hoe leg ik dat uit aan mijn vrouw? Ik denk dat dat een optie is 2021. Weet iemand een adresje voor een biljartbril trouwens? En weet je wat dat ongeveer kost? Kijken kan geen kwaad. Zeker met brillen!

Eind januari worden ze geleverd. Als ik nu nog niet beter ga spelen dan moet ik het toch in details gaan zoeken. Thermisch ondergoed, om het materiaal warm te houden of zo.