Sinds vorig jaar werken de 4 kegelclubs in de Friesche Club samen in het “Platform Kegelen”. Een van de doelstellingen van het platform is om de onderlinge samenwerking en saamhorigheid te vergroten. Begin 2015 is besloten om een clubcompetitie op te zetten waarin om het kampioenschap van de Friesche Club wordt gespeeld.

Om resultaten vergelijkbaar te maken wordt gegooid om het clubgemiddelde. Iedere club heeft de jaargemiddelden van elk clublid bij de organisatie aangeleverd. Om het geheel simpel en overzichtelijk te houden gelden een aantal spelregels,

  • Er zijn 3 speelrondes, iedereen speelt aldus een keer tegen elkaar
  • Per club doen minimaal 4 en maximaal 8 kegelaars mee
  • Het te gooien clubgemiddelde wordt per speelronde bepaald aan de hand van de opgegeven gemiddelden van de deelnemers
  • Er worden 40 ballen per persoon gegooid verdeeld over 10 ballen per baan
  • De club die na 3 speelrondes, opgeteld, het hoogst boven “zijn/haar” vastgestelde clubgemiddelde gooit is de winnaar, krijgt de kampioensbeker uitgereikt en mag zich een jaar lang kegelkampioen van de Friesche Club noemen.

 

Inmiddels zijn alle speelrondes afgewerkt, laatstelijk op donderdag 19 november jl. Er is met veel animo gepeeld en volgens de deelnemers voor herhaling vatbaar.

Na de eerste ronde stond damesclub “Alle Negen” tot veler verrassing bovenaan met een plus van 5,88 punt boven het te gooien gemiddelde van 51,5. De dames waren zogezegd boven zichzelf uitgestegen en volgens de andere 3 clubs (HLH, Klein Hamburg en 8 o/d Lange) zou dit wel een eenmalige situatie zijn. Echter na de 2e speelronde hadden voornoemde clubs wederom het schaamrood op de kaken. Wederom was “Alle Negen” de beste. Dit keer met een plus van 3,69 t.o.v. het te gooien gemiddelde van 53,25.

Na 2 speelrondes was de voorsprong op nummer 2, 8 o/d Lange al opgelopen tot 8,38 punten (9,57 – 1,19). De 3e en laatste speelronde moest de beslissing brengen. “Alle Negen” barste van het zelfvertrouwen en speelde ook in deze ronde de rest van het deelnemersveld helemaal zoek. Met een plus van 7,94 , de hoogste van alle 3 speelrondes, sloten de dames van “Alle Negen” hun strafexpeditie af. “Alle Negen” is hierdoor een zeer verdiende FC-kampioen 2015 geworden.

Prijsuitreiking 2015 1

De eindstand is als volgt,

  1. Alle Negen + 17,51
  2. 8 o/d Lange +   1,85
  3. Klein Hamburg +   1,2
  4. Het Lange Hout –   0,64

Leave a Comment