Kegelen bij de Friesche Club

Kegelen is een combinatie van gezelligheid en serieuze sport (balbeheersing, oefening baart kunst, concentratie en aanleg).
Deze sport haalt zelden het nationale – of zelfs maar het lokale nieuws. Vreemd eigenlijk, want er zijn, alleen al in Leeuwarden, 6 kegelclubs; 4 daarvan spelen op de banen van de Friesche Club. En er wordt in Leeuwarden op hoog niveau gepresteerd. Nederlands kampioen!

Elke club heeft zijn eigen karakter, sfeer en geschiedenis. De ene club is wat meer gericht op het presteren, wedstrijden op regionaal en nationaal niveau. Andere clubs hebben vooral een sterk sociaal karakter. Er zijn vaak onderlinge wedstrijden (ook met Groningse verenigingen). Kegelen behoort tot een hele familie van min of meer vergelijkbare sporten zoals: bowling (het modernere broertje), jeu de boules (Fr.), jocko di boche (Itl.), Pelotte (Sp.), curling (op ijs), klootschieten (in de Achterhoek), e.d. Allemaal activiteiten die over het algemeen een hoog “gezelligheidskarakter” hebben. Uiteindelijk is kegelen natuurlijk een simpel spelletje.

Men neme een redelijk gladde ondergrond, men zette 9 kegels aan het eind van de baan en men gooie met een bal over de baan met de bedoeling zoveel mogelijk kegels om te kieperen. De andere spelers kijken toe en becommentariëren de worp en/of bespreken (als het op de baan niet al te spannend is) het laatste nieuws.

Als je wat langer actief bent in een kegelvereniging, dan kom je er achter dat het spelletje toch niet zo simpel is. De baan moet perfect geschaafd zijn (met de juiste holling), de bal moet bij de speler passen, de worp (speciaal het opzetten) dient op de millimeter te gebeuren (niet te breed). Het kompas (een soort stuurtje op de bal) moet goed staan. En als alles dan eindelijk een keer goed gaat, dan loopt die bal precies rechtuit langs de zijkant van de baan en raakt hij de groep kegels op precies het goede punt vanuit de goede richting.
Het gevolg: “een negen”. Met je eerste “negen” ben je blij, maar een echte toppers (de Nederlandse kampioen speelt ook in Leeuwarden), gooien bijna alleen maar “negens”. Heel saai eigenlijk. Net zoals een hele goeie libre biljarter, die een partij van 300 in 1 beurt uitmaakt. Die is niet meer blij met een gemaakte carambole, maar heeft de pest in als hij er 1 mist.

kegelbaan-1

Om als nieuw lid (beginnende speler) de ambitie te hebben om binnen 1 a 2 jaar zelfs maar de top van je eigen kegelvereniging te halen, is te hoog gegrepen. Meestal duurt dat toch wel even. Maar, met de bij elke vereniging aanwezige coaching (en zelfs de Nederlandse kampioen voelt zich daar niet te groot voor), is meespelen in de middenmoot snel te realiseren. Dat is heel erg gezellig.
En ….. als u echt talent hebt, dan is alles mogelijk. Wie weet wordt u nog eens clubkampioen. Ik weet alleen zeker dat, voordat u die ambitie realiseert, u heel veel gezellige uren op de kegelbanen van de Friesche Club zal hebben doorgebracht. U bent van harte welkom.

Leeuwarden 21-10-2013

kegelbaan3