Gisterenavond waren de voorrondes gemengd kader op de Friesche club. Ik deel even een impressie met u, ik heb geen volledige uitslagen. Het lot, noodlot, of Joop v/d Vlies maakte dat ik mocht/moest arbitreren. Persoonlijk dacht ik: na deze keer zullen de spelers wel verzoeken of de heer van Rooijen voortaan alleen nog als toeschouwer getolereerd wordt. Ik weet nl, dat ik vergissingen maak, me vertel. (Ik hou van verhalen, maar deze vorm van vertellen, wordt meestal niet geapprecieerd). Ik liet dat vooraf aan Tonnie Swart weten. “Oh maar dat leer je wel, Frans.” “Nou ik denk t niet Tonnie,” dacht ik. Ik heb veel talenten, maar lang geconcentreerd met getallen omgaan is daar niet bij. Dit wetende, heb ik mijn uiterste best gedaan.

De eerste wedstrijd speelde Alex de Jong tegen Geert Popma. Respectievelijk 200 38/2 en 250 57/2. Een compleet boter, kaas en eieren vakkenspel duizelde voor me op de tafel. Bij het inspelen ging ik er maar even bij staan en riep ik A Cheval, entre, dedans. “Ja Geert ik moet er even in komen. Dit is voor t eerst  dat ik gemengd kader tel.” “Oh, lekker is dat,” grapte Geert. In de partij werd ik soms afgeleid door kreten van belendende tafels. Geert maakte een carambole. Tweemig, de hoeveelste was dit? Ik fluister naar de schrijver en vrouw van Alex “Drie?” Ik meen instemmend geknik te zien. “Drie.” “Negen,” zei Geert, rustig doorspelend. Alex speelt. Bertus komt langs, even pauze, geroezemoes. Hij legt weer aan: “Entre.” Nee dedans, zegt Alex en hij jaagt een bal het vak uit.” Ik zie een bal vast die Geert als vrij ziet. Ik kijk nog een keer. Ik kan m niet vrij zien. Tja ik blijf bij mijn visie. (Hoe absoluut zeker kun je dat waarnemen, denk ik). Geert vindt een oplossing.Ligt die bal nou a cheval op het kruis of niet? Ik hoef niet meer te kiezen. De speler heeft al gestoten, het nieuwe beeld is a cheval. Als teller voel ik me geen ridder te paard, maar ik doe wat ik kan. Na een aanvankelijke vergissing, ik gaf Alex een a cheval, waarbij ik met Geert zijn 57/2 lijn rekende, heb ik me niet meer vergist in de vakken. Dat was al een hele opluchting voor me. Alex: ‘Nee Frans, die lijnen zijn van Geert, die kun je voor mij vergeten.”

Alex is ook in de partij tegen Tonnie daarna, zo sportief om bij een reste dedans, zelf al te gaan zitten. Tonnie doet dit ook  een keer.

Ik zeg tegen Alex zijn vrouw: Ik denk dat ik zo’n handtellertje moet kopen. “Nou als dat er maar niet een is die telkens zo’n tik maakt.” Ja daar wordt men natuurlijk getikt van, denk ik. Maar van mijn tellen ook. Ik besef: Ik moet op mijn tellen passen hier, anders raakt er een speler ontstemd. Gelukkig gebeurde dat niet. Ik weet niet wat Geert op de wc gezegd heeft of tegen anderen, maar hij heeft niet gebromd. Alex ook niet.

Bedankt daarvoor heren. Ook voor de consumpties. Jullie bedeelden ons ruimschoots. Met enige schrammen op het arbitersblazoen, maar fysiek ongeschonden zeeg ik neer na de partij. “Ik kan aan de zuurstof. Mensen wat een inspanning vergt dat tellen.”

Nadat Alex van Tonnie had gewonnen waren Cees, met wie ik telde, en ik redelijk tevreden. Cees had t ook moeilijk gehad, maar hij had zich beter geweerd dan ik. Eddie Geurtsen had zijn tweede partij van de avond gewonnen. Alleen Geert was nog aan het spel. En hoe. Prachtig.

Dat was wel het mooiste wat ik gezien heb. Geert die vrijwel uitsluitend a cheval een serie van in de zeventig maakt. Zulke kleine tikjes, milimeters. Hij bewoog, gek genoeg, van de kop van de tafel het midden van de tafel op. Ademloos geboeid keek ik. Eigenlijk had ik nog een keer zuurstof nodig. Geert was compleet in de flow. Pats, besloot hij bal twee over lang kort lang er weer bij te halen. Gelijk voerde hij uit wat in hem op kwam. Op de milimeter precies voegde bal twee zich, zonder te klossen bij bal 1 en 3. Fenomenaal, Goddelijk, kwam in mij op. Wat een spel.

Heren als meerderen van u ook zo’n cadootje in petto hebben dan wil ik nog wel een avondje komen zweten als arbiter. Het vertellen zal ik hopelijk niet meer aan de tafel doen, maar op facebook.

Misschien is het maar goed dat gemengd kader niet inhoud: heren en dames. Een aantrekkelijke dame zou  mij nog meer uit mijn concentratie kunnen halen.

Leave a Comment